Historiek

De geschiedenis van SC Eendracht Aalst Ladies gaat terug tot de officiële start van het Aalsterse vrouwenvoetbal in het jaar 1969. Onze damesploeg draagt net als de heren een rijkgevulde geschiedenis met zich mee. Een kleine bloemlezing van de Kamillekes tot de Ladies…

VC Dames Eendracht Aalst

1969

In oktober 1969 werd de ploeg opgericht door Kamiel Sergant. Het carnaval van Aalst kent een sterke traditie en Kamiel Sergant was meervoudig Prins Carnaval. Omwille van zijn vele inspanningen op cultureel vlak kreeg hij in 1969 de eretitel “Keizer van het carnaval”. Bij zijn optredens in binnen- en buitenland werd hij vergezeld door dansgroep “de Kamillekes”. In de schoot van die groep ontstond voetbalploeg De Kamillekes.

1970

In die tijd organiseerde de Belgische Voetbalbond nog geen vrouwenvoetbal, en De Kamillekes startte in 1970 in een liefhebberscompetitie.

1971 – 1976

Vanaf 1971 organiseerde de KBVB officiële competities in het damesvoetbal en vanaf 1976 werden ook zelfstandige damesclub toegelaten.

1977

In 1977 sloot Kamillekes Aalst zich aan bij de Belgische Voetbalbond en kreeg er stamnummer 8511 toegekend. De ploeg ging van start in de Oost-Vlaamse provinciale reeksen.

1981 – 1989

In 1981 promoveerde ploeg naar de nationale reeksen, naar de dat jaar ingevoerde Tweede Klasse. Kamillekes was er meteen bij de beteren en na een tweede plaats in 1983 stootte de club dat jaar door naar Eerste Klasse. De voetbalbond richtte ook jeugdcompetities in het damesvoetbal op en Aalst was een van de eerste clubs die startte met een jeugdelftal. In 1984 startte men ook met een tweede ploeg in de provinciale reeksen. Kamillekes bleef twee seizoenen op het hoogste niveau. Na een laatste plaats in 1985 zakte Kamillekes echter weer naar Tweede Klasse. De ploeg zou de volgende jaren een paar keer op en neer gaan: in 1987 slaagde Aalst er opnieuw in te promoveren naar Eerste Klasse, maar na een seizoen volgde weer de degradatie. Nog een jaar later werd men kampioen in Tweede Klasse, en zo promoveerde de club in 1989 nogmaals naar de hoogste afdeling. Ditmaal kon men zich er wel handhaven.

1992 – 1995

Na enkele jaren in de middenmoot liep het vanaf 1992 echter moeizamer, en Kamillekes eindigde steevast in de staart van de rangschikking. Bovendien besloot Kamiel Sergant omwille van zijn drukke bezigheden zijn voetbalactiviteiten te stoppen. Een nieuwe vzw werd opgericht en die nam in 1994/95 de ploeg over. In 1995 werd de club uiteindelijk opgenomen in KSC Eendracht Aalst. Eendracht Aalst was opgericht in 1919, bij de Belgische Voetbalbond aangesloten met stamnummer 90, en speelde al decennialang in de hoogste nationale afdelingen van het herenvoetbal. Voortaan speelden de vrouwenploegen verder als KSC Eendracht Aalst onder stamnummer 90. Stamnummer 8511 van Kamillekes Aalst verdween.

1996 – 1998

Er werden verscheidene topspeelsters aangetrokken. Eendracht Aalst werd al gauw een topploeg in het Belgisch damesvoetbal en zou de volgende jaren domineren. In 1996 slaagde de ploeg er als Eendracht Aalst voor het eerst in de landstitel te behalen. De volgende twee seizoenen strandde Aalst telkens op een tweede plaats, na RSC Anderlecht. In 1998 bereikte men ook voor het eerst de finale van Beker van België, maar ook daar was Anderlecht te sterk.

1999 – 2001

In 1999 werd KSC Eendracht Aalst uiteindelijk opnieuw landskampioen, nadat het met evenveel punten was geëindigd als KFC Rapide Wezemaal. De club bleef de top in België en behaalde ook de volgende drie seizoen de landstitel. Eendracht Aalst was zo de eerst club die er slaagde vier maal op rij landskampioen te worden in het damesvoetbal. In 2000 en 2002 speelde men ook opnieuw de finale van de Beker van België, en deze twee keer werd die wel gewonnen. Vanaf 2001 werd ook voor het eerst Europees gespeeld en op die manier was Eendracht Aalst als landskampioen de eerste Belgische deelnemer aan de UEFA Women’s Cup.

2002

Zowel in 2001/02 als in 2002/03 raakte Aalst echter niet verder dan de eerste groepsfase. KSC Eendracht Aalst kende echter financiële problemen en kondigde in 2002 het faillissement aan. Niet alleen het mannenelftal kende sportieve problemen, ook voor de vrouwenploeg betekende dit een einde van de grote successen. Uiteindelijk kon de club gered worden van de ondergang en kon er in Aalst verder gevoetbald worden. De naam van de club werd gewijzigd in VC Eendracht Aalst 2002.

2003

Onder die naam bereikte Aalst in 2003 opnieuw de bekerfinale, maar die werd kansloos verloren. In de competitie viel Aalst terug tot een middenmoter. Een aantal supporters richtte begin 2003 de actiegroep Dames Eendracht Aalst op, om weer een bredere financiële basis te vinden voor de damesploegen. De ploegen maakten zich los van VC Eendracht Aalst 2002 en gingen zelfstandig verder in een nieuwe club. Die nieuwe club sloot zich in juni 2003 als VC Dames Eendracht Aalst aan bij de Belgische Voetbalbond en kreeg er stamnummer 9447 toegekend.

2008-2010

De club bleef de volgende jaren in de middenmoot spelen in Eerste Klasse. In 2008 stopte de club echter haar activiteiten in de hoogste klasse, en ging van start in de Provinciale reeksen. In 2010 werd Aalst er provinciaal kampioen. Aalst mocht naar de eindronde, won die, en promoveerde zo opnieuw naar de nationale reeksen, naar Derde Klasse.

2012 – 2013

Bij de terugkeer in de nationale reeksen bleef Eendracht Aalst het goed doen. Na een jaar in de middenmoot, werd het in 2012 kampioen in Derde Klasse A en zo promoveerde men verder naar Tweede Klasse. Ook daar ging men verder op het elan en men eindigde er een jaar later meteen al tweede, na het B-elftal van Standard. Eendracht Aalst mocht barragewedstrijden spelen tegen de voorlaatste uit Eerste Klasse, Lommel United WS, en wist die te winnen. Zo stootte de club in 2013 verder door naar Eerste Klasse, al was Eerste Klasse sinds de invoering van de Women’s BeNe League ondertussen niet langer het allerhoogste Belgische niveau, maar het tweede niveau.

2015 – 2017

Een frisse wind met een volledig vernieuwd bestuur die uiteindelijk aansluiting zocht en vond met de Divas SC Eendracht Aalst onder stamnummer 90.

2018 – heden

Uiteindelijk gingen beiden partijen niet meer samen door waardoor er besloten werd om terug als één club, SC Eendracht Aalst Ladies onder stammnummer 90 verder te gaan.

ONZE PARTNERS